معرفی سویا و خواص درمانی آن
گیاهی است علفی و یک سله به ارتفاع حدود 70 سانتیمتر و پرشاخه، برگهای آن سبز، متناوب، نوکتیز، کرکدار و بیضی شکل و ساقه گیاه پوشیده از تارهای سفید و در انتها پیچکدار میباشد. گلهای آن بنفش مایل به سفید و تخمدانهای
نویسنده: صمصام صانعی
نام علمی گیاه سوژا:
Glycine mx (L.)، نام فرانسه Soja و نام انگلیسی آن Soy bean میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی و در کتب طب سنتی، سویا و لوبیا روغنی نامیده شده است. معمولاً سویا را به صورت پخته استفاده میکنند و در صنایع غذایی و روغنگیری نیز کاربرد دارد. در ضمن روشهای مصرف مختلف دیگری نیز دارد.تیره گیاه:
پروانهواران Leguminosaeنوع گیاه:
بوتهمشخصات ظاهری گیاه:
گیاهی است علفی و یک سله به ارتفاع حدود 70 سانتیمتر و پرشاخه، برگهای آن سبز، متناوب، نوکتیز، کرکدار و بیضی شکل و ساقه گیاه پوشیده از تارهای سفید و در انتها پیچکدار میباشد. گلهای آن بنفش مایل به سفید و تخمدانهای آن پهن هستند. میوهاش به صورت نیام (غلافی)، باریک، قهوهای و کرکدار و محتوی حدود 5 دانه (سویا) میباشد. دانه (سویا) به ابعاد یک نخود و رنگ آن سیاه، سفید، زرد، خاکستری و لاجوردی و خالدار است.طبیعت دانه (سویا):
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم است.رویش جغرافیایی گیاه سوژا:
در اغلب نواحی معتدله گرم کشورها خصوصاً آمریکا، ژاپن و در ایران بیشتر در استانهای شمالی کاشته میشود.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در سویا:
آلبومینها، مواد چربی، هیدراتهای کربن، لیستین، اسیدهای آمینه مختلف، پروتئین، آنزیمهای مختلف، موم، رزین، ویتامینها، املاح معدنی، ساپونینهای اسروئیدی، فلاون گلیکوزیدها، کاروتنوئید و نمکهای معدنی در آن تشخیص داده شده است.بخش مورد استفاده:
دانه (سویا)نحوه مصرف:
معمولاً سویا را به صورت پخته استفاده میکنند و در صنایع غذایی و روغنگیری نیز کاربرد دارد. در ضمن روشهای مصرف مختلف دیگری نیز دارد.خواص درمانی سویا:
ضد باکتریهای مضر روده و تنظیم کننده سطح انسولین قند خون، مغذی و ضدعفونی کننده عمومی، برطرف کننده اختلالات نیروی جنسی و کاهنده خطر انفارکتوس، ضد باکتری و تببر، سمزدایی کننده خون و سرشار از پروتئین، التیامبخش زخمهای سطحی پوست و پیشگیری کننده از سرطان پروستات، آنتی اکسیدان و ضد قارچ، ضد التهاب و جلوگیری کننده از تصلب شرائین، فعال کننده رودهها و کاهنده پرفشاری خون، از بین برنده آثار نامطلوب غذاهای پرچرب حیوانی (گوشت چرخ کرده) و محافظ قلب و کبد، بازکننده انسداد شریانهای قلبی و محرک جریان گردش خون، مقوی بدن و شیرافزا، تقویت کننده حافظه و کاهنده کلسترول، خارج کننده سنگ کیسه صفرا و اشتهاآور میباشد. در ضمن برای بیماران دیابتی، مسمومیتهای غذایی، ناراحتیهای پس از زایمان، مشکلات یائسگی، قاعدگی دردناک، ریزش مو و واریس نیز مفید است. زنانی که مرتب سویا میخورند خیلی کمتر به سرطان پستان مبتلا میشوند. سویا سرشار از پروتئین و جانشین مشابهی برای گوشت میباشد. دانه سیاه سویا در طب سنتی بیشتر استفاده میشود.تذکر:
زیادهروی در مصرف سویا سبب افزایش اسید اوریک و ایجاد بیماری نقرس میشود.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}